Odlazak legendarnog Petera Greena u vremenu cajki


Sinoć je preminuo Peter Green, jedan od najvećih gitarista svih vremena i suosnivač rock sastava Fleetwood Mac. Njegovi hitovi poput Black Magic Woman i Albatrosa su neponovljiva muzička remek djela.

U noći 25. jula, Peter Green preminuo je spokojno, u snu u dobi od 73 godine. Green je rođen 1946. g. u istočnom Londonu. Bio je blues rock pjevač, tekstopisac i gitarist, a široj javnosti najpoznatiji kao osnivač i gitarist Fleetwood Maca, koji je osnovao je 1967. s bubnjarom Mickom Fleetwoodom i Jeremyjem Spencerom pod nazivom “Peter Green’s Fleetwood Mac”. Green će ostati zapamćen kao dio drugog talasa britanskog bluesa. Peter je napustio Fleetwood Mac 1970. g. zbog fokusiranja na svoje poteškoće s mentalnim zdravljem. Naknadno mu je dijagnosticirana shizofrenija. Krajem 1990-ih Peter se ponovo vraća na scenu sa svojim  novim bendom – Peter Green Splinter Group.




Godine 2019-te Rolling Stone je svrstao Petera Greena na 58. mjesto na listi 100 najvećih gitarista svih vremena. Po mom skromnom mišljenju Green je među prvih deset. Sličnog stava su  mnogi slušaoci, ali i muzičari. Njegov veliki poštovalac i promotor je i Đorđe Balašević, koji ga spominje u svojim stihovima:“Ona je volela blues, njen kralj zvao se Peter Green“, a gitarski pasaži mnogih njegovih pjesama su u prepoznatljivom Greenovom stilu. Veliki gitarista Carlos Santana u počecima karijere na sebi svojstven način obradio je više njegovih pjesama i stekao svjetsku slavu.


I moja generacija, kao i ove ranije, odrastala je uz Greenovu muziku i stihove, i što je važnije uz poruke ljubavi, mira i tolerancije koju je on kao umjetnik promovisao i širio. Slično je i sa mnogim onovremenim zvijezdama poput Zbog svega toga, odlazak velikog gitariste simbolično predstavlja i kraj jedne ere i tužan dan za ljubitelje muzike. Došla su druga vremena i preovladavaju druge poruke masovne kulture. Moja kćerkica, osnovka, nedavno nam je došla uplakana sa izleta, jer nije u trendu i nije znala stihove jednog „mega hita“. Našli smo ih na webu i idu ovako:„ Zbog tebe, ona s kojom živim tuguje i pije. Zbog tebe, ona s kojom živim cipele mi krije. Pa pita zašto srca nemam dok se tebi spremam…“. Ja bih dodao samo - o tugo moja!?


Pred nama je težak zadatak da odgojimo generaciju u vremenu hiper promjena koje putem informatičko-komunikacijske revolucije radikalno transformiraju društvene i međuljudske odnose. Nastoji se ljude usmjeriti da svoj ukupan život i svaku društvenu aktivnost gledaju isključivo kroz prizmu materijalnog, profita, novca, lične koristi, a sve to podupiru i čitav koncept obrazca ponašanja plasiraju masovni mediji. Teoretičari ovaj proces nazivaju debilizacijom. Današnja kvazi-religija konzumerizma i hedonizma nastoji unišiti duhovno i time stvoriti debila podložnog manipulaciji, bez vlastitog stava i kritičkog mišljenja. Stvari dodatno još više pogoršavaju teoretičari zavjera koji na svoj način nastoje objasniti kompleksnost svijeta i njegove procese.


Prije pola vijeka pokojni Green suočen sa teretom bogatstva i slave nasuprot raširenog problema siromaštva i rata, izmučen vlastitim strahovima, krizom identiteta i nemogućnošću uticaja na promjene, obolio je od shizofrenije. Pred istim izazovom Yusuf Islam spas je našao u islamu, a nažalost većina tadašnjih uspješnih umjetnika utjehu je tražila u narkoticima i posljedično tragično gubili život. Primjera je mnogo, a samo neki od njih su Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison



Posljednji bedem odbrane od procesa debilizacije su porodica i dom. O ovoj temi opširnije sam pisao u prethodnom članku Iskreno se nadam i vjerujem da ćemo ovu bitku kao čovječanstvo dobiti, jer istorija nas uči da smo dobijali i sve ranije…

Popularni postovi s ovog bloga

ORGANIZACIONA KLIMA u funkciji ostvarenja ciljeva menadžmenta ljudskih potencijala

21 APRIL, NADA I GEOPOLITIKA EMOCIJA

Samir Jašaragić, mr. oec. Kandidat za Gradsko vijeće Bosanske Krupe - NES zajedno 14.